, , , , ,

CZY WARTO ZASTOSOWAĆ DYWAN W KUCHNI?

Podłoga w kuchni zazwyczaj wykonana jest z różnego rodzaju płytek ceramicznych. To rozwiązanie niewątpliwie można uznać za bardzo wygodne. Kafelki pozwalają bowiem na utrzymanie kuchni w niemal sterylnym porządku. Ich czyszczenie jest szybkie i łatwe do przeprowadzenia. Należy jednak pamiętać, że płytki posiadają również pewne wady. Przede wszystkim są one chłodne i bardzo twarde. Przebywanie na nich bez obuwia może okazać się nie tylko mało przyjemne, ale co ważniejsze - może być również niekorzystne dla zdrowia. Jeśli więc my lub ktoś z naszych domowników (zwłaszcza dzieci) ma w zwyczaju często przebywać w pomieszczeniu kuchennym boso, to warto zdecydować się na pokrycie podłogi dywanem.
Należy również zdawać sobie sprawę, że długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach o twardej, wykonanej z płytek ceramicznych posadzce może negatywnie wpływać na stan kręgosłupa. Codzienne prace domowe, takie jak gotowanie czy zmywanie naczyń sprawiają, że jesteśmy zmuszeni do dłuższego spędzania czasu w pozycji stojącej w kuchni, a to obciąża nasze plecy Miękki dywan może pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Dzięki niemu kondycja naszego kręgosłupa poprawi się.

Oczywiście zastosowanie wykładziny dywanowej o dużych rozmiarach, która pokryje całą powierzchnię kuchennej podłogi, nie jest niezbyt rozsądnym postępowaniem. Rozwiązanie takie znacznie utrudniłoby utrzymanie pomieszczenia w czystości. Dużo lepszym pomysłem będzie wykorzystanie niewielkich dywaników. Można je w łatwy sposób dowolnie przenosić we wnętrzu, dopasowując do aktualnych potrzeb. Czyszczenie niedużych chodników nie będzie sprawiało nam najmniejszych nawet trudności, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na modele, które przystosowane są do prania w pralce.
Dywany stanowić mogą także niezwykle praktyczną warstwę ochronną. W pomieszczeniu kuchennym podłoga narażona jest na uszkodzenie spowodowane upadkami ciężkich przedmiotów, np. naczyń, które podczas zmywania wyślizgną nam się z rąk. W związku z tym warto najbardziej narażoną na zniszczenie przestrzeń pokryć niewielkim dywanem, który stanowić będzie doskonałą amortyzację.

Wybierając odpowiedni dywan do kuchni zwróćmy uwagę na to, by jego runo było niskie. Nowoczesne dywany shaggy niestety niezbyt dobrze sprawdzą się w pomieszczeniu, w którym przygotowujemy żywność. Z pewnością o wiele lepszym rozwiązaniem będą dywany tradycyjne. Sposób, w jaki zostały wykonane, pozwala na łatwiejsze pozbycie się kuchennych zanieczyszczeń, które gromadzić się mogą pomiędzy włóknami.
Nie zapominajmy, że poza wszelkimi praktycznymi zaletami, które powinny przekonać nas do zastosowania dywanów w kuchni, to najważniejsze powinny być dla nas kwestie estetyczne.  Dywany o pięknym wzornictwie wykorzystywane bywają coraz chętniej w kuchniach, ponieważ doskonale się w nich prezentują. Sprawiają, że wnętrze kuchni wygląda modnie i niezwykle intrygująco.